TARİHÇE
Ankara İli Polatlı İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ,28 TEMMUZ 1986 gün ve 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile kurulmuş olup, 17 TEMMUZ 1986 gün ve 19167 Sayılı Vakıf Resmi Senedi hükümlerine göre 28 TEMMUZ 1986 gün ve Bir (1) numaralı Mütevelli Heyeti kararı ile faaliyetlerine başlamıştır.
MİSYON
Adil bir gelir dağılımının sağlanmasına katkıda bulunmak, yoksullukla mücadele kapsamında kaynakların etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamak, temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun nüfusun en yoksul diliminde yer alan vatandaşlarımızı sosyal yardımlarla desteklemek; üretim ve istihdama yönelik projeleri sürekli kılarak vatandaşların toplumsal hayata katılmalarını sağlamak, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve diğer paydaşlar ile eşgüdüm içerisinde çalışarak sosyal yardımların etkin bir biçimde dağıtılmasını sağlamak ve bu doğrultuda sosyal yardım politikaları geliştirmek.
VİZYON
Katılımcı, şeffaf, etkin bir biçimde hizmet sunan ve ülkemizin sosyal yardım politikalarını belirlemede öncü, uzmanlığa dayalı bir kurum olmak.
AMAÇ
Vakfımızın amacı fakru zaruret içerisinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlar ile gerektiğinde her ne surette olursa olsun Türkiye’ye kabul edilmiş veya gelmiş kişilere yardım etmek, Sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektir.
KARAR ORGANIMIZ
Özel hukuk tüzel kişiliğine haiz Vakfımızın karar organı Vakıf Mütevelli Heyetidir.
İlçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın Mütevelli Heyeti; İlçe Kaymakamı Başkanlığında; Belediye Başkanı, Malmüdürü, Milli Eğitim Müdürü, Sağlık Bakanlığı İlçe Üst Görevlisi, Tarım Müdürü, Müftü, Dönemsel olarak; Muhtarlarımızın kendi aralarından seçtikleri 2 Mahalle Muhtarı, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcilerinin kendi aralarından seçtiği 1 Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi ve İl Genel Meclisi tarafından seçilen 2 hayırsever vatandaştan oluşur.
Tüm yardım kararları ile miktarları ve Vakfımızın tüm iş ve işlemleri Vakıf Mütevelli Heyeti kararları doğrultusunda belirlenmektedir.
ÇALIŞMA VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMİMİZ
VAKFIMIZIN ÇALIŞMA YÖNTEMİ
Başvuruları alınan kişilerin TC Kimlik Numarası ile , Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Sosyal Yardim Bilgi Sistemi aracılığı ile ( SOYBİS ) internet üzerinden aşağıda belirtilen kurum, , kuruluşlardan ve sorgulaması yapılarak sonuç Raporu alınır .
A.İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
1 . İnsanın kayıt Örneği Nüfus
2 . İnsanın kayıt Örneği ,
3 . Kişi kayit Örneği ,
4 . Bilgileri , Olay
5 . Bilgileri , Adres
B. İŞKUR Genel Müdürlüğü
6 . İŞKUR Kaydı ,
7 . İşsizlik Sigortası Ödeneği ,
8 . Kisa ÇALIŞMA Ödeneği ,
9 . İş Kaybı Tazminatı ,
C. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
10 . Bakım Aylığı Evde
11 . Ayni - Nakdi Yardim
D. Vakıflar Genel Müdürlüğü
12 . Muhtaç Aylığı ,
13 . Kuru Gıda yardımı
E. Gelir İdaresi Başkanlığı
14 . Vergi Mükellefiyeti ,
15 . Araç Sahipliği ,
F. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü
16 . Gayrimenkul sahipliği ,
G. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü
17 . Şartlı Nakit İşlemi Bilgileri ,
18 . Gelir Getirici Proje Bilgileri ,
19 . Bilgileri Yardim Sosyal ( YBB )
H. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
20 . Çiftçi kayit Sistemi Sorgulamaları
İ. Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı
21 . Guvenlik Bilgileri Sosyal ,
22 . Sağlık Müstahaklık Bilgileri ,
23 . 2022 Maas Bilgileri
Vakıf personelince , başvuruda bulunan kişinin ikameti Ziyaret edilerek Hane Ziyaret Bilgi Formu ve alınan Bilgiler doğrultusunda Sosyal İnceleme Raporu düzenlenir .
DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR ?
Yardım talebinde bulunan vatandaşların Başvuru dosyaları , dosyalardaki mevcut Bilgiler doğrultusunda Vakıf Mütevelli Heyeti toplantısında değerlendirilerek karara bağlanır .
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI TARAFINDAN YAPILAN YARDIMLAR ve VAKIF BÜNYESİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR
- 65 YAŞ AYLIĞI
- EVDE BAKIM AYLIĞI
- ENGELLİ AYLIĞI
- ENGELLİ YAKINI AYLIĞI
- EŞİ VEFAT ETMİŞ KADINLARA YÖNELİK DÜZENLİ MERKEZİ YARDIM
- MUHTAÇ ASKER AİLELERİNE YÖNELİK DÜZENLİ MERKEZİ YARDIM
- MUHTAÇ ASKER ÇOCUĞU YARDIMI
- ÖKSÜZ ve YETİM AYLIĞI
- ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI
- ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI
- AYNİ ve NAKDİ YARDIMLAR
Bu yardımlarla birlikte vakfımız bünyesinde çeşitli projelerle sosyal hayatın desteklenmesi, “Genel Sağlık Sigortası” kapsamında vatandaşlara Gelir Testinin yapılması, doğal afetler sonrasında oluşan hasarların giderilmesi, Milli sporcularımızın, Şehit ve Gazi Yakınları ile Gazilerin maddi-manevi desteklenmesi gibi konularla ilgili de çalışmalar yapılmaktadır.